Regression: may not write any output file, but advertizes success

Post any defects you find in the released or beta versions of the ImageMagick software here. Include the ImageMagick version, OS, and any command-line required to reproduce the problem. Got a patch for a bug? Post it here.
Post Reply
axeld
Posts: 6
Joined: 2011-08-16T01:36:11-07:00
Authentication code: 8675308

Regression: may not write any output file, but advertizes success

Post by axeld » 2019-01-29T01:26:38-07:00

Hi there!
With recent versions (tested with 7.0.8-17 and 7.0.8-24), ImageMagick stumbles over this file Image when invoked like this:

Code: Select all

magick.exe convert floor.jpg -resize 600x500> -profile sRGB_v4_ICC_preference.icc output.png
There is no error message, and the application exits successfully. However, "output.png" does not exist.
An earlier version I still had here (6.9.3) has no issues creating the output file; it only shows the following message during conversion:

Code: Select all

convert.exe: color profile operates on another colorspace `icc' @ error/profile.c/ProfileImage/1022.
That output hints to some issues of the file itself; at least I couldn't make any sense of this color space warning.
The profile is a standard profile from http://www.color.org, identifying the file shows the following output:

Code: Select all

floor.jpg JPEG 400x250 400x250+0+0 8-bit sRGB 72804B 0.016u 0:00.002

axeld
Posts: 6
Joined: 2011-08-16T01:36:11-07:00
Authentication code: 8675308

Re: Regression: may not write any output file, but advertizes success

Post by axeld » 2019-01-29T01:28:45-07:00

Looks like there is an inccorect color profile attached to the image already that causes the warning. Might hint into the direction this bug is coming from.

snibgo
Posts: 12269
Joined: 2010-01-23T23:01:33-07:00
Authentication code: 1151
Location: England, UK

Re: Regression: may not write any output file, but advertizes success

Post by snibgo » 2019-01-29T01:37:30-07:00

For IM v7, I suggest you use "magick", not "magick convert".

The input image is RGB, but has an embedded CMYK profile.

What is your platform? Windows will interpret your command up to the ">", then will redirect the output to a file. You need quotes around "600x500>" or an escape ^> or both.
snibgo's IM pages: im.snibgo.com

axeld
Posts: 6
Joined: 2011-08-16T01:36:11-07:00
Authentication code: 8675308

Re: Regression: may not write any output file, but advertizes success

Post by axeld » 2019-01-29T05:16:01-07:00

"magick" and "magick convert" should be the same, right? I executed the line as is in PowerShell which seems to do the 'right' thing; it originated from a script without shell parsing, though.

User avatar
fmw42
Posts: 25652
Joined: 2007-07-02T17:14:51-07:00
Authentication code: 1152
Location: Sunnyvale, California, USA

Re: Regression: may not write any output file, but advertizes success

Post by fmw42 » 2019-01-29T14:23:45-07:00

No, they are not the same. Magick convert reverts to IM 6 behavior similar to calling convert in IM 6. If you want IM 7 behavior then use just magick.

axeld
Posts: 6
Joined: 2011-08-16T01:36:11-07:00
Authentication code: 8675308

Re: Regression: may not write any output file, but advertizes success

Post by axeld » 2019-01-30T04:13:24-07:00

That's interesting! I could not find any documentation about the actual differences -- where can I get more information on that?

snibgo
Posts: 12269
Joined: 2010-01-23T23:01:33-07:00
Authentication code: 1151
Location: England, UK

Re: Regression: may not write any output file, but advertizes success

Post by snibgo » 2019-01-30T06:18:53-07:00

snibgo's IM pages: im.snibgo.com

axeld
Posts: 6
Joined: 2011-08-16T01:36:11-07:00
Authentication code: 8675308

Re: Regression: may not write any output file, but advertizes success

Post by axeld » 2019-02-26T06:13:59-07:00

Thanks for the link! I didn't watch out for "porting" when looking for it.

I've noticed there is a proper issue tracker at github, so I created a ticket over there: https://github.com/ImageMagick/ImageMagick/issues/1492
Please comment there if you have more input on this bug.

Post Reply